keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Elise Lindqvist från S:ta Clara kyrka i Stockholm

Idag har jag varit på kvällsmöte på Livets Ord och lyssnat till denna kvinna. Då man hör henne tala och ser henne röra sig har man svårt att tro att hon snart skall fylla 78 år. Hon har nyligen gett ut en bok som berättar om allt det som hon har fått vara med om. Det här är en kvinna som inte förskönar sanningen utan berättar så som det var.

Elise Lindqvist har inte haft ett lätt liv. Som 5 år gammal utsattes hon första gången för sexuellt övergrepp och från den gången bara fortsatte det. Sitt vuxna liv levde hon som blandmissbrukare och i flera våldsamma relationer. För 19 år sedan kom hon in på något slags kristet hem var hon fick möta Guds kärlek och höra evangeliet om Jesus. Där och då fick ett helande börja i hennes liv.

Nu har Elise i 17 års tid jobbat för och bland flickor och kvinnor som lever utsatta för sexuella övergrepp och i prostituation. Hon vet vad de går igenom eftersom hon själv har levt det livet och hon vet vad det är som har fört hennet bort från det helvetet. En av de mest centrala hjälpformer hon och ett team sysslar med är att vara ute på stan varje fredag(?)kväll och möta dessa kvinnor med kärlek och respekt och lite ätbart.

Det som berörde mig mest under mötet var en text hon, denna kvinna som ända sedan hon var ett litet barn har fått möta det värsta livet kan ge, citerade.

Att förlåta är inte en handling i svaghet.
Det är en handling som fodrar mycket mod.
Att förlåta betyder "släppa fri".
Den du släpper fri är dig själv.
När du förlåter betyder det inte att du glömt.
Det betyder att du har släppt ditt beroende till den oförrätt
du anser dig åsamkats av någon eller dig själv,
och därför inte längre plågas av din bitterhet.
Allt vi behöver för att kunna förlåta är viljan att göra det.
Sen sköter Gud resten.(Ursprung okänt)

Kan hon förlåta så kan också vi andra! Med Guds hjälp.

1 kommentti: