tiistai 17. syyskuuta 2013

Att se det man inte sett förut

Såhär när man tillbringar så mycke tid med att läsa och studera Bibeln och hör olika predikanter får man hela tiden se mer av vad texterna innehåller och betyder. Här följer tre olika episoder var ett "kynttilä käveli ylös"  för mig.

För två veckor sean predikade Martin i Mikaelskyrkan kring ämnet Ge oss mer tro. Bland annat tala hän om Petrus som gick på vattnet (Matt 14). Det som till börjas med är lite intressant är folkbibelns rubrik var det står att Jesus gick på vatten. Det är ju liksom inte riktigt en lika stor grej att Gud gick på vattnet, större känns det åtminstone för mig att en människa gick på vattnet.. Petrus var en fiskare och van att vara på sjön och man kan kanske räkna med att han kunde simma. Petrus steg ur båten och gick mot Jesus. När han såg hur stark stormen var började han sjuka och bad Jesus om hjälp. Om man ser på situationen är de ju egentligen ingen självklarhet att det var så han skulle göra. Antagligen hade han inte hunnit allt för långt bort från båten och då skulle det åtminstone för mig ha varit nära till hands att simma mot båten för att slippa upp ur vattnet. Men Petrus vände sig till Jesus då han börja sjunka, inte till sitt eget kunnande. Där är ett exempel för oss då vi hamnar i omständgheter var vi tror att vi sjunker.
Senaste söndag predikade Elin krin ämnet Ge oss ännu mer tro. Hon talade också om Petrus utifrån den situation då lärjungarna hade varit ute och fiska hela natten och inte fått någon fångst (Luk 5). Lärjungarna var yrkesfiskare och hade säkert flera generationer lång erfarenhet av det jobbet. Trots att de inte fick någon fångst hade de hållit på hela natten. De hade säkert hunnit försöka på alla sätt de kunde och prövat på olika ställen. En natt är ju lång.. På morgonen kom Jesus på stranden och sa åt dem att fara ut igen och försöka igen. Lärjungarna utmanades alltså i en situation var dom var kunniga. En snickare kommer sedan och säger åt dem som är yrkesfiskare att fara ut igen. Trots att det säkert lockade dem att säga emot utgående från deras eget kunnande och erfarenhet åkte de ut igen och fick massor med fisk. Hur lätt blir det inte att vi litar mer på vår egen erfarenhet än vad vi litar på Gud.
Idag hade vi den tredje dagen om Rättfärdighet och det var så bra och givande undervisning! En massa bibelord och ganska tungt att hänga med, men så lärorikt. Bara en liten "detalj" från idag är att eftersom Jesus var syndfri kunde han inte dödas före Gud själv gav tillåtelse till det. T.ex. i Lukas 4 när han har undervisat i Nasaret och talat om att han är Guds Son blir folk upprörda och hela folkhopen tränger honom mot branten av ett berg för att störta ner honom. Men istället för att lyckas står det i vers 30  att han gick rakt igenom folkhopen och vandrade vidare. Situationen var dramatisk och han gick bara lugnt rakt igenom folkhopen och går iväg. Fastän jag har läst stället hur många gånger som helst har jag inte lagt närke till hur den där situationen slutar. Folket förmådde ingenting då det inte var i Guds tid. Och det finns ju egentligen hur många gånger som helst då folket förökte sätta dit Jesus utan att lyckas. De sökte nånting att döma honom för men det blev liksom inte till något.

Det är spännande då texterna får liv!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti