lauantai 28. syyskuuta 2013

Eiji Toyoda är död

Idag vid lunchen satt jag och bläddrade i gårdagens Dagens Nyheter.

DN berättar att Eiji Toyoda,en av cheferna som var del av ägarfamiljen för Toyota, nu har gått ur tiden i en ålder av 100 år.
Då det 1950 gick dåligt för det japanska företaget bestämde Toyoda sig för att besöka Ford i Detroit för att lära sig av den tidens etta. Toyoda gick omkring och granskade tillverkningsprocesserna. I fabrikerna såg han en låg arbetsmoral, dålig ledning, slarv, medvetna fel som gjordes, ineffektiva arbetsmetoder och annat som inte imponerade på honom. Vid bilarnas slutgranskning märktes sedan en hel del fel i bilarna som måste fixas till före bilarna kunde gå till försäljning. Slarvet ledde till dyra och tidskrävande korrigeringar.Toyoda ansåg att det i hans fabriker kunde göras minst lika bra bilar.

Samtidigt imponerades en av Toyodas kollegor av den ordning och reda han mötte på en supermarket. Saker gjordes för att affärens utbud skulle bemöta kundes behov. Personalen jobbade som ett team för att göra handlandet så positivt som möjligt för kunderna.

I Toyotas fabriker skedde då små omändringar omändring. Toyoda lär installera ett snöre som gick längs hela produktionsbandet. När någon vid sin arbetsplats märkte ett fel på fordonet drog han i snöret och ett team kom för att fixa till det som var felaktigt före löpande bandet startades igen.  På det sättet minimerades felen i bilarna och produktionen blev billigare och effektivare. Istället för att gömma undan felen tog alla ansvar för att slutprodukten skulle vara så bra som möjligt.
Idag är Toyota världens största biltillverkare och jag är en lycklig ägare av en Toyota! Visst orsakar användning och slitage en del saker som måst fixas till, men jag är glad för bilen jag har! Därtill kan man inte annat än berömma farbröderna som jobbar på verkstaden för god och snabb service.

Tack Eiji Toyoda!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti